Bijvullen CV ketel

Wanneer de waterdruk van uw CV-ketel tot onder de 1 bar is gedaald, dan moet u uw CV-ketel bijvullen. Gelukkig is het niet nodig om hiervoor een specialist in te schakelen; met het onderstaande stappenplan kunt u heel eenvoudig zelf uw CV-ketel bijvullen!

Wat heeft u nodig bij het bijvullen

Het is handig om de volgende spullen bij de hand te houden:

  • Vulslang

  • Ontluchtingssleuteltje

  • Doek

Stappenplan bijvullen CV-ketel 

  1. Controleer de waterdruk van de CV-installatie die op de manometer staat aangegeven. Als de waterdruk lager is dan 0,8 bar, moet water worden bijgevuld. Indien nodig: vul de CV-installatie bij (geadviseerde waterdruk tussen 1,5 en 2,0 bar).
  2. Zet alle radiatorkranen in huis open.
  3. Zet de thermostaat zo laag dat de verwarming niet aan zal slaan.
  4. Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact.
  5. Wacht tot de temperatuur van de CV-ketel is afgekoeld tot 40 graden en de radiatoren zijn afgekoeld.
  6. Sluit de vulslang aan op een waterkraan (in de meeste huishoudens zit er een waterkraan onder de gootsteen).
  7. Zet de kraan open en laat de vulslang vol lopen met water. Zorg dat er zo min mogelijk lucht in de vulslang komt. Houd het uiteinde van de slang omhoog, boven een emmer. Sluit de kraan zodra er water uit de slang loopt.
  8. Draai de afsluitdop van de bijvulkraan.
  9. Sluit de andere kant van de vulslang aan op het daarvoor bestemde bijvulpunt van de CV-ketel. Zorg dat de vulslang stevig vast zit, zodat hij niet los kan schieten; de meeste CV-ketels hebben een speciale koppeling.
  10. Draai de bijvulkraan van de CV-installatie open.
  11. Draai de waterkraan open.
  12. Terwijl de CV-ketel zich met water vult, moet u de waterdruk in de gaten houden. Zodra deze een waarde tussen de 1.5 en 2 bar heeft bereikt, kunt u de bijvulkraan en de waterkraan weer dichtdraaien.
  13. Sluit waterkraan als de waterdruk de 2 bar heeft bereikt.
  14. Sluit de bijvulkraan van de CV-installatie. Laat de slang aan de bijvulkraan tot de installatie is ontlucht.
  15. Bij het ontluchten van radiatoren is het van belang dat u altijd op het hoogste punt in huis begint en vervolgens naar beneden toe werkt. Dus als u een woning met meerdere verdiepingen hebt, begint u op de bovenste verdieping en gaat u vanaf daar alle radiatoren af.
  16. Draai de radiatorkraan van de eerste radiator helemaal dicht.
  17. Zoek het ventiel van de radiator en gebruik het ontluchtingssleuteltje om het ventieltje rustig open te draaien. Hou een doekje paraat.
  18. Zodra u het ventiel opendraait hoort u de lucht uit de radiator vrijkomen. Op het moment dat er ook water uit begint te lopen, draait u het ventiel weer dicht.
  19. Indien gewenst kunt u de radiatorkraan weer opendraaien.
  20. Na ontluchten van alle radiatoren kan de waterdruk weer iets onder het vereiste niveau komen. Controleer de waterdruk van de CV-installatie die op de display van het bedieningspaneel staat aangegeven. Als de waterdruk lager is dan 0,8 bar, moet er nogmaals water worden bijgevuld.
  21. Doe de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact.
  1. Geef de CV-ketel een aantal minuten de tijd om het water door de leidingen te pompen.
  2. Schroef de vulslang los.
  3. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand.

Contact opnemen met HanVos Warmtetechniek

Bij een goed-werkende verwarmingsinstallatie zou het voldoende moeten zijn om de CV-ketel 2 keer per jaar bij te vullen en te ontluchten om de juiste waterdruk te behouden. Moet u erg vaak water bijvullen, neemt u dan contact met ons op. U kunt het contactformulier invullen of ons even bellen op telefoonnummer 078 - 645 1351.

Onze merken

Klik op 1 van de merken om de producten te bekijken.
Klik hier voor alle merken!