CO certificering

CO certificering 

Met ingang van 1 april 2023 zijn er nieuwe voorschriften van kracht met betrekking tot de installatie, het onderhoud en de reparatie van uw cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Deze voorschriften zijn vastgelegd in de bouwregeling. Hieronder zullen we bespreken wat dit betekent voor uw gashaard of gaskachel.

Wat houdt de bouwregelgeving in en wat zijn de gevolgen hiervan voor u?

Als eigenaar/bewoner van een huis bent u zelf verantwoordelijk voor uw gashaard of gaskachel, inclusief het onderhoud en de vervanging ervan in geval van defecten. Vanaf 1 april bent u verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de installatie, het onderhoud en de reparatie van uw gashaard of kachel. Het zelf klussen aan dergelijke gasverbrandingsinstallaties is verboden en kan zelfs strafbaar zijn.

Waarom is het CO-Vrij certificaat in het leven geroepen?

Een gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel, kan uw huis en kraanwater verwarmen. Bij het verwarmingsproces komen rookgassen vrij, waaronder koolmonoxide. Deze gevaarlijke gassen worden doorgaans veilig afgevoerd via de schoorsteen, ook wel rookgasafvoer genoemd. Helaas kan het soms misgaan. Als het onderhoud of de reparatie van een installatie niet goed wordt uitgevoerd, kan koolmonoxide (CO) uw huis binnendringen. Koolmonoxide is een geurloos, smaakloos en onzichtbaar gas. Mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsproblemen ervaren en zelfs overlijden.

Wat betekent dit voor HanVos Warmtetechniek?

HanVos Warmtetechniek heeft het CO-Vrij certificaat behaald, wat betekent dat wij gashaarden en -kachels mogen installeren, onderhouden en repareren. Een gecertificeerd bedrijf herkent u aan het CO-Vrij logo en is te vinden in het 'register gasverbrandingsinstallaties' op www.co-vrijregister.nl. In verband met achterstand bij de verwerking van bedrijven in het register kan het voorkomen dat sommige bedrijven nog niet online zichtbaar zijn. De installateurs en monteurs van HanVos Warmtetechniek beschikken ook over een (digitale) legitimatie waarmee ze kunnen aantonen dat ze voor een gecertificeerd bedrijf werken en bevoegd zijn om gashaarden en -kachels te installeren, onderhouden en repareren.

Het verkrijgen van een CO-Vrij certificaat is geen eenvoudige zaak. De installateurs en monteurs hebben een vaktechnische opleiding gevolgd en het bedrijf heeft zijn werkwijze aangepast en speciale meetapparatuur aangeschaft om te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Bij een onderhoudsbeurt of installatie van een gashaard of -kachel zal de monteur/installateur extra tijd nodig hebben. Daarom zal er op de factuur een specifiek bedrag worden vermeld voor de CO-keuring.

Onze merken

Klik op 1 van de merken om de producten te bekijken.
Klik hier voor alle merken!